Sunday , December 4 2022

Tack för allt och vila i frid, Edgar Froese!

Edgar

R.I.P Edgar Froese (1944-2015)

Tyvärr lämnade Edgar Froese, en av den elektroniska musikhistoriens mest inflytelserika pionjärer, jordelivet häromdagen.

Konsthistoriestudenten Froese bildade, tillsammans med Klaus Schulze och Konrad Schnitzler, Tangerine Dream i Berlin i slutet av 60-talet.

Under sjuttiotalet släppte Tangerine Dream – nu i konstellationen Edgar Froese, Christopher Franke och Peter Baumann – klassiska och banbrytande skivor som Atem, Phaedra, Rubycon, Stratosfear och Force Majeure.

Deras varma synthljud, storslagna melodier och fantastiska stämningar har influerat ett stort antal elektroniska och experimentella musiker, från Depeche Mode och Alphaville till Aphex Twin, The Orb och Junior Boys.

Edgar Froese avled plötsligt i Wien och blev 70 år gammal.

– Kaptenen har lämnat skeppet. I livet spelas det inga extranummer. Du kommer att saknas väldigt mycket, Edgar, skriver sonen Jerome Froese.

Zero hade turen att få träffa Edgar Froese i Berlin och har gjort ett par stora intervjuer med honom. Vi kommer under året att publicera dessa på vår hemsida som en hyllning till en av den elektroniska musikens främsta personligheter.

Nu uppmuntrar vi alla Zeros läsare att visa Edgar Froese heder och respekt genom att lyssna på så mycket Tangerine Dream som möjligt i helgen. Han må ha lämnat jordelivet, men hans geniala musik och fantastiska filosofier kommer att leva kvar i många generationer.

Vila i frid, Edgar, och tack för allt!

 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Trentemøller – “All Too Soon”

Anders Trentemøller har definitivt varit en av Danmarks intressantaste artister under tvåtusentalet. Vid sidan av …