Tack för allt och vila i frid, Edgar Froese!

Edgar

R.I.P Edgar Froese (1944-2015)

Tyvärr lämnade Edgar Froese, en av den elektroniska musikhistoriens mest inflytelserika pionjärer, jordelivet häromdagen.

Konsthistoriestudenten Froese bildade, tillsammans med Klaus Schulze och Konrad Schnitzler, Tangerine Dream i Berlin i slutet av 60-talet.

Under sjuttiotalet släppte Tangerine Dream – nu i konstellationen Edgar Froese, Christopher Franke och Peter Baumann – klassiska och banbrytande skivor som Atem, Phaedra, Rubycon, Stratosfear och Force Majeure.

Deras varma synthljud, storslagna melodier och fantastiska stämningar har influerat ett stort antal elektroniska och experimentella musiker, från Depeche Mode och Alphaville till Aphex Twin, The Orb och Junior Boys.

Edgar Froese avled plötsligt i Wien och blev 70 år gammal.

– Kaptenen har lämnat skeppet. I livet spelas det inga extranummer. Du kommer att saknas väldigt mycket, Edgar, skriver sonen Jerome Froese.

Zero hade turen att få träffa Edgar Froese i Berlin och har gjort ett par stora intervjuer med honom. Vi kommer under året att publicera dessa på vår hemsida som en hyllning till en av den elektroniska musikens främsta personligheter.

Nu uppmuntrar vi alla Zeros läsare att visa Edgar Froese heder och respekt genom att lyssna på så mycket Tangerine Dream som möjligt i helgen. Han må ha lämnat jordelivet, men hans geniala musik och fantastiska filosofier kommer att leva kvar i många generationer.

Vila i frid, Edgar, och tack för allt!

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Fem snabba frågor till Göteborgselektronikerna 

Inspirerade av sjuttiotalets elektroniska pionjärer, och med en stor kärlek till synthesizers, gör de musik …