Wednesday , May 22 2024

Renate – Elektropop med sårbara texter

Det har dykt upp en ny elektropop-artist i Göteborg. Zero åkte ut till DeCoy Sounds Studio i Hjällbo för att träffa artisten Renate och Jonas Kröjtz som är låtskrivare och “knackar beats”.

Renate har finskt påbrå, men är uppvuxen i Norge. Hon kom till Göteborg 2011 då hennes pappa och halvbror bor här i staden. Genom musikkontakter kom hon i kontakt med låtskrivaren Jonas Kröjtz, som tidigare samarbetat med Jode. Jonas hittade snabbt rätt med Renate och sammanförde henne med sin vän Douglas Carr, som efter sina framgångar med bland andra Ace of Base och låten “The Sign” tillsammans med Denniz Pop anses vara en av hörnstenarna i “Det svenska musikundret”.

Carr bor numera i Stallarholmen utanför Strängnäs, och när Jonas och Renate kom dit kändes allt naturligt direkt. Kemin var densamma och debutsingeln “Just Let Go” blev klar på en dag.
– Det är alltid svårt att sätta en etikett, men jag vill nog kalla det rätt och slätt “elektropop”, säger Renate när vi ber henne beskriva sin musik.

Vi på Zero kan nog även lägga till “club”, “dance” och “lounge” där vi sitter i studiosoffan och rycks med i alla slingor, verser och refränger. Vi får höra en ganska bred repertoar med både snabbare och långsammare beat. Renate säger att hon inspirerats av Robyn, Ace of Base och Michael Jackson. Renate berättar också om kontrasterna mellan vers och refräng och att det genomgående är “sårbara” texter. Detta utifrån Renates egna upplevelser av en hudsjukdom och hur hon hanterat denna genom medicinering och behandlingar, vilket har påverkat hennes texter i en mer allvarlig riktning.

Den proffsiga videon till låten “Just Let Go” är inspelad på Glow i Göteborg, där releasefesten också kommer att hållas. Vi får mersmak och kan konstatera att Renate kommer att bli ett vitalt tillskott på elektropopscenen. Närmast efter “Just Let Go” kommer upptempo-låten “Red Tape” med planerat släpp i början på januari. Vi får också reda på att Renate samarbetar med Robert Enforsen, då hon körar på hans material som arbetas fram just nu.

“Just Let Go” släpps digitalt på Spotify och iTunes den 14 november, men redan på fredag den 7 november håller Renate releasefest på nattklubben Glow i Göteborg. Festen börjar kl 21.00 och det är fritt inträde.

Zero säger: Vi ses på Glow på fredag!

Johannes Appeby

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.

Kolla även

Renate

Videopremiär för Renate

För några veckor sedan publicerade Zero en intervju med Renate. Nu är det videopremiär för …