Saturday , February 24 2024

Anna Ahnlund – Omnejd

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Havtorn Records/ Plugged Records, betyg: 9]

Att det helt plötsligt skulle dyka upp en kvinnlig motsvarighet till Dungen i Sverige var inte direkt väntat. Men jag kan egentligen inte beskriva Anna Ahnlund och hennes smått magiska debutalbum Omnejd på bättre vis. Ahnlund gör det naturligtvis på sitt sätt, hon har sitt eget uttryck som inte minst sångmässigt är rätt originellt, och hon är absolut ingen kopia av nämnde musiker. Men gillar du Dungen lär du gilla Anna Ahnlund också. Det tror jag är ofrånkomligt. Hennes varma, psykedeliska och lekfullt mångsidiga musik ger mig samma känsla av sagovärld som jag får av att titta på Harry Potter och Sagan om Ringen-filmerna. Man vill liksom krypa in genom en förtrollad spegel och bara hamna inne i den där mysiga, lilla märkliga och ofattbart udda men vackra världen. På samma vis vill man flyta omkring bland Ahnlunds toner, melodier, infall och ljud. Inte är det svårt att göra det heller. Man bara ökar volymen och blundar, så är man där. Anna Ahnlund har själv skrivit de svenska texterna, musiken, och tillsammans med Andreas Tengblad och Gustav Rådström även arrangerat det hela. Förutom att sjunga lirar hon också piano, cittra och gitarr här och var. Några långa låtar gör inte Ahnlund, vilket brukar vara legio inom den progressiva musiken, utan hon håller sig till tre, fyra minuter per låt, vilket kanske underlättar för lyssnare utan vana av sådan här musik sedan tidigare. Däremot har Ahnlund förmåga att låta genuint 70-tal, och Omnejd är en mycket jämn, fin och lyckad platta som skulle ha kunnat komma då likväl som nu.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …