Saturday , January 28 2023

Sylvan Esso – Sylvan Esso

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, City Slang / Playground Music, betyg: 7]

Amelia Randall Meath och Nicholas Sanborn utgör tillsammans electroduon Sylvan Esso, och det är minst sagt en minimalistisk popmusik paret framför. Ursprungligen var det aldrig tänkt att Sylvan Esso skulle bli ett band. Meath hade skrivit låten “Play it right” (som finns med på skivan) och sjungit den tillsammans med sin dåvarande trio Mountain Man. Hon träffade electroproducenten Sanborn med sitt alias Made Of Oak som lirade i bandet Megafaun, då de skulle uppträda på samma klubb. Mötet blev till en överenskommelse om att han skulle remixa låten åt henne, men bägge två insåg strax att det blev något mer än bara en remix, och ett nytt, intressant samarbete såg därmed dagens ljus. Detta samarbete utmynnade så småningom i det självbetitlade albumet och dess tio låtar. Meath sjunger över elektroniskt komp, och med mycket små medel har paret lyckats skapa en charmig liten syntplatta. Den är varken nyskapande, världsomvälvande eller fantastisk på något vis, men riktigt trevlig att lyssna till. Medlemmarnas faiblesse för folkpop lyser igenom här och var, och då och då använder man verser närmast som barnramsor, vilket ökar intrycket av lekfullhet och naivitet. Att lyckas blanda dessa infall med et skugglikt allvar är snyggt gjort, precis som det är snyggt när paret förenar sin experimentella sida med den melodiöst mer popiga. North Carolina-duons debut är ingen fulländad platta, men den bådar mycket gott för framtiden, och redan nu och här kan jag konstatera att skivan kommer liras en hel del framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …