Friday , February 3 2023

Richard Magnusson & Rag Wagon – Outlaw Country Band

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rebel Records, betyg: 9]

De flesta countryartister vi har i landet ägnar sig åt att framföra covers av mer eller mindre kända amerikanska artister. Eller så lirar man förklädd popmusik, americana, dansbandsskval eller folkpop och kallar det slarvigt för country. Således är Richard Magnusson & Rag Wagons debutalbum ett mycket välkommet inslag på countryhimlen. Här är det nämligen Magnusson och bandkamraterna Peter och Magnus Burman som skriver allt material, både text och musik. Man låter dessutom 100 % äkta honky tonk- och countrymusik, från början till slut. Den här gedigna plattan kommer tilltala alla med förkärlek för Waylon Jennings, George Jones, David Allan Coe, Johnny Cash, Dale Watson, Kris Kristofferson och alla andra legender som ägnat livet och karriären åt traditionell countrymusik. Richard Magnusson har en utmärkt mörk röst för det här stuket och givetvis återfinns dobro, lap steel och pedal steel bland instrumenten. Det enda jag tycker är synd med Outlaw Country Band är att speltiden är väl snålt tilltagen med lite över en halvtimme, samt att man tonar bort “Write a song” på ett rätt osnyggt sätt. Men vem kan begära att en debut ska vara helt perfekt? Den här skivan är så satans bra att den bör toppa årets countrylistor i slutet av året i vilket fall som helst. Det skulle förvåna mig mycket om det inte hände. Men visst, den biten hänger naturligtvis på PR också, och inte enbart på faktisk kvalitet. En sak är i alla fall säker: Richard Magnusson & Rag Wagon är här på allvar, de är genuina, skriver skitbra låtar, och de spolar banan ren från cowboyhattsklädda dansbandsartister och poptrams. Yee-haw!

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …