Wednesday , May 22 2024

Ljord – The Earth Is A Faraway Place

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Playground, betyg: 7]

Leif Jordansson har klippt ihop delar av sina namn till Ljord och gett ut en märklig, rätt fin, lätt experimentell och förmodligen svårsåld platta. I inledande “Villfarelser” har han samarbetat med Peter LeMarc och på låtar som “Distant calls” och “Think about what you´r saying” är Stockholms Cyclo involverade. Tio spår består albumet av och det är mestadels instrumentalt, men en del röster och lite sång hörs också här och var. Musiken är oftast lugn men rytmisk, och kallas akustisk electronica i skivbolagets utskick, men det hade lika gärna kunnat stå ambient, new age eller dylikt. Oavsett vad man föredrar att kalla ljudlandskap av det här slaget så är det atmosfäriska skapelser som avlöser varandra och en del är skönare än andra att lyssna till. För er som är inne på Brian Eno, Cluster, Tangerine Dream, Phanatos, Terry Riley, Twice A Man och andra konstellationer som ägnar kraft och kärlek åt dylik musik, kommer inte The Earth Is A Faraway Place kännas som någon stor överraskning. Ni kommer med största sannolikhet kunna ta till er plattan tämligen omgående, men har man mer konventionell “popsmak” är det risk att Ljords skapelser är för udda, för mjukt repetitiva eller för mycket av “ljudtapet”. Å andra sidan är det kanske i så fall dags att försiktigt peta ner en tå i det här ljumna vattnet och ta ett nytt steg? Det är inte farligt att prova. Det värsta som kan hända är att dessa drömska, filmiska låtar visualiseras i era huvuden medan ni flyter iväg till en annan meditativ värld någonstans långt, långt bort.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …