Friday , January 27 2023

Rupert Wates – The Rank Outsiders Ball

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Bite Music / Hemifrån, betyg: 6]

Hösten 2006 flyttade den engelske singer-songwritern och gitarristen Rupert Wates till USA och bosatte sig där. Varje år ger han omkring 170 konserter i landet, samt i Kanada, och The Rank Outsiders Ball är hans sjätte fullängdare. Vidare har artisten fått ett trettiotal priser som låtskrivare och hans låtar liras regelbundet på radio i USA, Kanada, Frankrike, Holland, Tyskland, Israel och Australien. För undertecknad känns det lite märkligt, då Rupert Wates musik inte känns det minsta radiovänlig på den här skivan. Men i andra länder låter det kanske annorlunda än vad man åstadkommer på radio i Sverige? Vad Wates gör här är (mestadels) akustisk folkpop med emellanåt kraftigt jazziga influenser och flyhänt gitarrspel. Låtarna är sedan fulländade med berättande texter som rätt mycket står i fokus och kräver att man lyssnar till dem. Så det är verkligen ingen skvalpop eller kommersiell techno för radiomakarna att fylla etern med. Ska man hitta en artist i Sverige som låter åt det här hållet är det främst Wille Crafoord jag kommer att tänka på. Förutom Wates sång och gitarrspel lirar Trifon Dimitrov bas, Chris Howard handtrummor och percussion, och Bartosz Hadala piano och keyboards. Kvartetten bjuder på ett sofistikerat, piggt och engagerat framförande, så lyssna gärna till The Rank Outsiders Ball, men gör det med öppna öron. Innehållet är nämligen lika udda som skivomslaget, lite skevt och annorlunda, men samtidigt tilltalande.

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …