Tuesday , January 31 2023

Luna Green – Swedish Strawberries

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, National, betyg: 8]

Luna Greens debutalbum som kom förra året har gått mig spårlöst förbi, men jag tror de som hyllat plattan. Swedish Strawberries är nämligen en mycket trevlig cd som redan inledningsvis – då Luna Greens spröda, viskande röst är allt som hörs – direkt drar till mig intresset som en magnet. Franska sångerskor brukar sjunga så här feminint lockande, mjukt förföriskt och härligt känsligt, men Luna Green är lika svensk som hennes jordgubbar. Däremot har hon skrivit sina sånger på olika platser i världen och sedan tonåren besökt en mängd storstäder över vår gamla, misshandlade glob. Nu har inte Luna Green gjort allting själv på skivan. Niclas Frisk (Atomic Swing, A Camp etc.) medverkar som producent, gitarrist och medkompositör på några låtar, och ett gäng andra duktiga musiker tillför fler gitarrer, piano, bas, trummor, percussion och violin. Men framförallt är detta Luna Greens skapelse förstås och det är tveklöst hennes röstresurser och framförande av lyriken som gör Swedish Strawberries till ett så sensuellt album. Jag kommer, förutom fransyskor, att tänka på såväl Lana Del Rey som David Lynchs musa Julee Cruise, men Greens röst är ändå personlig och tämligen mångsidig. Likaså innehåller skivans åtta låtar tillräcklig variation för att inte bli ensidiga, medan de samtidigt passar ihop som rosor i en och samma bukett. En mycket bra platta således, som gjord för sommarbrisen på stranden eller den annalkande höstens svärta.

Om Webbmaster

Kolla även

CATBEAR – “I Choose Love”

Londonduon CATBEAR, alias Zoe Konez och Sarah Smith, har både kallats “the hottest new indie girl …