Saturday , January 28 2023

Attentat – Glöden slocknar aldrig

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[dvd, Rykkmans Rekkords/Jonasfilm/ Border, betyg: 7]

Attentat var ett av Göteborgs första punkband när de startade 1978. Trettiofem år senare existerar och lirar de fortfarande, men som sångaren Mats Jönsson säger i filmen om bandet, så har de sammanlagt kanske spelat ihop under tio av de åren. Hur som helst är Glöden Slocknar Aldrig en musikdokumentär om bandet ifråga och sentida liveupptagningar blandas med intervjuer, bilder från studios och replokalen. Man får ta del av arkivmaterial och bitar från tv-program, gamla turnéaffischer, inspelningen av skivan Fy Fan som gavs ut förra året och förutom själva filmen medföljer femton minuter bonusmaterial från Pusterviks scen och backstage. Jonas Nyström har gjort filmen och han fick idén när han hoppade in i en taxi som Attentats gitarrist Magnus “Paddan” Rydman körde. Paddan lirade en färsk demo för dokumentär- och reklamfilmaren som tände på musiken, och ögonblickligen insåg att han ville göra en film om Attentat. Resultatet är en mix av färg och svartvita bilder, samt en mix av musik, intervjuer och svensk rockhistoria. Periodvis blir det lite för babbligt och lite för mycket koncentration på jobbet med skivan för att jag ska känna mig taggad hela vägen. Jag hade gärna sett mer ifrån 70- och det tidiga 80-talet också, men i det stora hela är Glöden Slocknar Aldrig en intressant och underhållande film. För den som gillat bandet under en längre tid är Dvd:n ett givet köp naturligtvis, och för den som inte har järnkoll på gruppen, men är intresserad av punk- och rockhistoria eller svensk musik i det stora hela, kan detta bli en givande ögonöppnare. Glöden Slocknar Aldrig är en dokumentär som känns äkta, oförställd och rakt på sak. Precis som punk, alltså!

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …