Die Krupps – The Machinists Of Joy

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Synthetic Symphony/ Playground Music, betyg: 9]

2013, året då legendaren Lou Reed avlider. Samma år kopierar Die Krupps konvolutet till Reeds dubbelalbum Metal Machine Music och använder det till sitt eget omslag för nya albumet The Machinists Of Joy. Det känns nästan övernaturligt. Som om någon anat den förestående tragedin. Musikaliskt har dock de två skivorna ingenting gemensamt. Die Krupps har skapat ett intensivt EBM-baserat album där energi, tyngd, DAF-liknande grunder och ett sjuhelvetes sväng tar lyssnaren från inledande “Blick zurück im zorn” till avslutande “Im schatten der ringe”. Däremellan bjuds det på nio smällkarameller, alla medryckande, intensiva, laddade, explosiva och närmast fysiskt muskulösa. The Machinists Of Joy är ett väldigt jämnt album, en platta som inte tappar taget, inte rasar ihop eller förlorar fokus. Låtarna levereras med tysk precision, full inlevelse, och kanske är det här Die Krupps sätt att klargöra för publiken att trots att gubbarna åldrats och bandet existerat länge, så levererar man fortfarande bättre och hårdare än många yngre förmågor. The Machinists Of Joy är ett kraftprov och ett extremt lyckat sådant. Låtar som “Robo sapien” och titelspåret skulle jag vilja påstå tillhör ett par av de bästa låtar bandet någonsin skrivit. Betänk då att det övriga materialet håller ungefär samma höga standard. Det är fan inte illa av en grupp som bildades 1981. Därefter splittrades de visserligen -97, men 2005 återbildades bandet och med den här plattan rykande het kan man bara skatta sig lycklig över den återföreningen.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …