Electric Lucia

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Johan Arenbo)

Som många känner till, så ställdes årets electriXmas in på grund av problematik med utskänkningstillståndet på klubben Inkonst.

– Vi insåg att en alkoholfri kväll inte riktigt skulle funka, berättar Steve Nilsson. Vi letade därför efter en annan lokal, men det var väldigt svårt att hitta en fungerande lösning på så kort varsel. Några av oss bestämde sig därför, tillsammans med föreningen Neostalgia och ägarna av klubblokalen Babel, att köra en annorlunda festival i år. Eftersom det hela äger rum under Luciahelgen kändes “Electric Lucia” som ett lämpligt namn. Det signalerar att det är en annan grej än electriXmas, även om grundtanken är densamma.

Trots att arrangemanget kom till under stressiga förhållanden är Steve Nilsson nöjd med konceptet.
– Ett par band hade redan hunnit boka resor till Malmö och många gäster hade tagit ledigt från jobbet för att kunna besöka festivalen. Så självklart var situationen stressig och jobbig. Många hade ju sett fram emot spelningarna i flera månader. Det känns därför skönt att kunna säga att vi, utifrån omständigheterna, lyckats få ihop något som är riktigt bra. Ja, bättre än vi någonsin vågat hoppas, med tanke på den korta tid vi hade på oss.

Festivalen kommer att äga rum på de båda klubbarna Babel (Spångatan 38) och Deep (Amiralsgatan 20).
– Babel är en fin konsertlokal med en bra scen, utmärkt ljud och ljus samt två barer, menar Steve Nilsson. Deep är mer av en klubblokal än en konsertlokal, men har en liten scen som funkar bra för mer intima konserter. Där finns även två dansgolv, tre barer samt tillstånd att ha öppet ända till kl. 5 på morgonen.

Electric Lucia bjuder på inte färre än nio band, som i korthet beskrivs nedan. För mer information om arrangemanget, tider och biljetter rekommenderas arrangemangets Facebooksida.

ELECTRONICALLY YOURS
Det “hemliga sällskapet” Electronically Yours, som innehåller ett flertal kända namn, kommer tillbaka och bjuder i år på fräscha, elektroniska tolkningar av gamla punk-dängor.

ESA: ELECTRONIC SUBSTANCE ABUSE (GB)
ESA bildades 2002 i syfte att överskrida tröskeln från en genre av extrem musik till en annan. Idag är de ett välkänt namn på den europeiska “rhythmical noise-scenen”. Missa inte denna spännande korsbefruktning mellan metalinfluenser och tung elektronisk musik.

ETAGE NEUN
Efter ett långt uppehåll återförenades Etage Neun för några år sedan och har sedan dess utvecklat sin melodiösa elektropop. Nu återvänder de till Malmö för att bjuda på såväl gamla synthpoppärlor som låtar från nya albumet, In My Place.

LEAETHER STRIP (DK)
Leæther Strip startade 1988, har hunnit släppa 15 album och är sedan länge Skandinaviens ledande band inom genren “electro-industri”. Leæther Strips spelningar är alltid väldigt energiska och när de nu kommer till Electric Lucia är det för att, för första gången, bjuda Malmöpubliken på musik från hela sin långa repertoar.

LEGEND (IS)
Isländska Legend uppfyller inte de vanliga konventionerna för “electro-industri”, “electro-rock” eller “darkwave”, trots att dessa etiketter satts på dem. Istället krossar de normerna och monterar ihop de taggiga bitarna till något nytt och väldigt mångsidigt.

NORDLOEF
Med en bakgrund i punkband skapar Nordloef dansant elektronisk musik framförd på original-Game Boys från 1989. Nordloef har gjort över 100 spelningar runt om i världen och turnerat i bland annat USA, Japan och stora delar av Europa.

PATENBRIGADE: WOLFF (DE)
Patenbrigade: Wolff är ett Berlinbaserat band som föredrar att sätta trender istället för att följa dem. Med den inställningen har de lyckats skapa ett ganska unikt sound som spänner över flera olika stilar och kanske kan beskrivas som en mix av tidig EBM, elektropop, Neue deutsche Welle och 90-talstechno. Live är de väldigt visuella och bjuder alltid på en rejäl show som publiken inte glömmer i första taget.

TRAKKTOR
TraKKtor serverar tung, aggressiv elektronisk musik, som påminner en smula om Suicide Commando, Front Line Assembly, Hocico och Skinny Puppy. Medan många andra band strävar mot det minimala och arbetar efter devicen “less is more” är TraKKtors mantra “Lets make it MASSIVE”.

VNV NATION (GB)
Den irländsk-engelska duon VNV Nation behöver väl egentligen ingen närmare presentation? Sedan slutet av 90-talet är de tveklöst ett av de absolut största namnen på den alternativa elektroniska musikscenen. Deras musik brukar benämnas som “futurepop” och bandet är bekant för sina storslagna refränger, genomtänkta texter och känsloladdade sång. VNV Nation är också väl kända för sina energifyllda livespelningar. Malmö har något att se fram emot!

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …