Wednesday , June 12 2024

Tindersticks – Across Six Leap Years

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lucky Dog / Playground, betyg: 8]

När mina Tindersticks-plattor åker fram är det nästan alltid höst eller vinter. Det är alltid mörkt ute, lugnt och tyst inomhus, stillsamt och natt, med stearinljus tända och en vag doft av rökelse kvar i rummet. Det är då Nottinghams stoltheter Tindersticks fungerar som allra bäst för min del. Med andra ord släpptes Across Six Leap Years under exakt rätt årstid. Det här är ett jubileumsalbum. Bandet fyller 21 år och det “firade” man genom att spela in tio äldre spår på nytt i Beatles gamla legendariska Abbey Road-studio. Bandet ville inte göra som alla andra och peta ihop en samlingsplatta med hits eller höjdpunkter från karriären. Istället återinspelade de låtar som de kände förlorats på vägen, sånger som aldrig riktigt blev som de var tänkta at bli. Nu har melodierna slutligen fått den kostym Tindersticks alltid velat klä dem i. Och inte mig emot. Detta är vackert, innerligt och berörande, såsom bandet alltid är när det är som bäst. Det är lugnt och rikt på atmosfär, på stämning, på vemod och värme. Stuart A. Staples personliga röst är som vanligt en stor del av behållningen och den flyter samman med stråkar, piano, trumpet och övriga instrument som en aldrig sinande, skinande flod av hett bly. Jag kan förstå om en och annan tycker att Tindersticks gör alldeles för lugn musik och tycker att de borde variera sig mer i tempo, men ärligt talat delar jag inte den åsikten. Istället dras jag in i den här finstämda världen och det är bara skönt ju längre tid man får vistas där inne.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …