Friday , February 3 2023

Front Line Assembly – Echogenetic

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dependent, betyg: 8]

2010 gav Front Line Assembly ut Improvised Elecronic Device och gjorde en utmärkt spelning på Debaser. Vidare har kanadensarna skrivit och gett ut soundtrack för videospelet Airmech på skiva. Därefter gjorde man sprillans Echogenetic, mixad och mastrad av Greg Reely som bandets fans säkert känner till vid det här laget. Om cirka en månad ger kanadickerna sig ut på Europaturné med Haujobb och då får vi hoppas att Debaser bokar in Front Line Assembly igen. Gruppen består nu av originalmedlemmen Bill Leeb (som lämnade Skinny Puppy -86), samt Jeremy Inkel, Jared Slingerland och nykomlingarna Craig Johnsen och Sasha Keevil. Echogenetic är ett album fritt från gitarrer, så den mörka elektroniken har fritt fram att ta över, likt mördarmonstret på Nostromo. Av någon anledning associerar jag innehåller på Echogenetic till just Alien-filmerna. Det måste ha att göra med den hotfulla stämningen, den krypande atmosfären av osäkerhet och skräck, känslan av kyla, teknik, mörker och ondska. Front Line Assemblys nya låtar är sällan snabba och rockiga på den här plattan. Några som “Killing grounds” och “Exhale” är dansanta upptemposaker, men generellt är det krälande, knepiga, konstiga, knarrande ljud som smyger omkring bland melodierna i ett maniskt mellantempo. Det är dock bra, väldigt suggestivt och öppet för personliga tolkningar. Det enda som gör Echogenetic aningen enformig är att i stor sett all lyrik viskas fram. Har du svårt att få grepp om plattan vid första lyssningen så ge dig på den igen. Det här är en händelserik historia som kräver ett visst tålamod, men det är skivan värd.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …