Wednesday , July 17 2024

Loch Vostok – V – The Doctrine Decoded

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Vicisolum Records / Sound Pollution, betyg: 7]

Loch Vostok är inget band för den som vill ha sin metalmix lättuggad precis. Det tar tid att komma in i en Loch Vostok-platta och V- The Doctrine Decoded är i sanning inget undantag. Elva nya låtar serveras på detta, gruppens femte album, och efter förra årets Dystopium har inte mycket förändrats eller förenklats. Teddy Möller (sång, gitarr), Jimmy Mattson (bas, sång), Niklas Kupper (gitarr, sång), Fredrik Klingwall (keyboards) och Lawrence Dinamarca (trummor) plockar fortfarande skärvor ur de mest skiftande metalgenres och skapar sin egen hårdföra, progressiva hybrid av alltihop. Det kan handla om vad som helst från klassisk hårdrock till döds och thrash, ibland melodiöst, ibland inte, ibland förvirrat, ibland sammanhållet, men hela tiden framfört med pondus och stor teknisk skicklighet. I pressreleasen kallar man bandets musik för avantgarde-metal och det låter som en logisk titulering. Med andra ord: det är inte meningen att V- The Doctrine Decoded ska vara en skiva för vem som helst. Det var det inte med Dystopium heller. Sådan här musik kräver rätt mycket av sin lyssnare och även efter att du tror dig ha fått grepp om albumet kommer du upptäcka nya saker. Med andra ord har musik som denna väldigt lång hållbarhetsgrad. Den är inte som mjölken i kylen som surnar efter en vecka. Dessutom tycker jag att Loch Vostok har lyckats med två saker sedan sist: de skriver starkare melodier och helheten känns än mer intressant. Men jag tycker fortfarande att de borde suga mer på vissa karameller och hålla tillbaka en del av sina vilda infall. Bästa spåret: “Beyond the obvious”, en talande titel.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …