Tarja Turunen – Act 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, E-a-r Music, betyg: 9]

Nu när Anette Olzon av oklar anledning slutat i Nightwish har fansen återigen börjat diskutera om det är möjligt att gruppens originalsångerska Tarja Turunen kommer återvända till moderbandet. Frågan är om hon har anledning till det? På den här liveinspelade dvd:n/ blu-ray/ dubbel-cd:n, inspelad med tio kameror inför en hänförd publik i Argentina under två kvällar i mars i år, sjunger hon visserligen Nightwish-låten “Nemo”, men betyder det någonting? Vad som dominerar Act1 är nämligen låtar från hennes egna soloalbum, ett flertal covers som till exempel Whitesnakes “Still of the night”, Bon Jovis “Living on a prayer”, Bachs “Toccata and fugue d-minor”, Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices “The phantom of the opera”, Gary Moores “Over the hills and far away” och Belinda Carlisles stora hit “Heaven is a place on earth”. Dessutom finns här två helt nya låtar. Den ena heter “Never enough” och den andra är singeln “Into the sun”. Bägge bådar gott inför Turunens kommande studio-cd som också kommer innehålla dessa spår. På dvd/ blu-rayutgåvan finns också en intervju med Turunen och bandet, videon till nya singeln och lite annat smått och gott. Med andra ord verkar det som att den finska sopranen och pianisten har mer än fullt upp med sin egen karriär, så det där med ett återförenat Nightwish får det nog fortsätta att spekuleras om. Den som vill ha en riktigt fet, bastant och gedigen livemusikupplevelse köper dock någon eller samtliga utgåvor av Act 1. Det är bombastisk, orkestral hårdrocksnjutning som räcker länge, med en Tarja Turunen i absolut högform. Att Finlands president Tarja Halonen kallat henne “Finlands röst” säger allt.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …