Hellsingland Underground – Evil Will Prevail

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Killed By Records / Warner, betyg: 7]

Redan i juli släpptes första singeln (“The lost river band”) och videon från Evil Will Prevail, men nu är alltså hela albumet med sitt förtrollande undervattensomslag ute. Det har hänt grejer med Hellsingland Underground sedan Madness & Grace från 2010. Bandet har jobbat upp en fanbas i Tyskland, medverkat på klassiska och smått odödliga Rockpalast, keyboardisten Mathias Stenson har lämnat skutan och ersatts av Henning Winnberg, men framförallt har bandet gjort en mycket bättre, mer spännande och intressant platta än förra gången. Madness & Grace var inte alls dålig, tvärtom, men Evil Will Prevail är absolut strået vassare. Ja, inte bara ett, utan två strån vassare dessutom. Här finns spår som sätter sig direkt så som “In the evening” och “Black clouds on the horizon” men också låtar som växer fram och fastnar med lyssningarna. Musikaliskt spretar det fint och då en av tankarna med albumet var att på sant 70-talsmanér mixa genrer hej vilt så har gruppen lyckats med uppsåtet. Och detta utan att det låter sökt eller tillgjort. På något vis löper här ändå en röd tråd genom de tio spåren och det känns bara trevligt att från en till nästa låt inte veta säkert vad som ska hända. För med handen på hjärtat, vem går igång på förutsägbara skivor? Gillade du Hellsingland Undergrounds förra album är Evil Will Prevail ett måste. Gillade du den inte så ge även den här skivan en chans. Möjligheten att du faller nu är större än sist.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …