Friday , August 19 2022

Elvenking – Era

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, AFM Records, betyg: 8]

Italienska Elvenking har gett ut skivor i lite över tio år nu, och Era ger ingen hint om att karriären kommer stanna upp eller ta slut. Tvärtom. Det är ett laddat och energiskt Elvenking vi möter här. I och med Era har man bytt ut rytmsektionen och de nya medlemmarna heter Jakob på bas och Symohn på trummor. Sin vana trogen är det bara förnamn som gäller i bandet. Maurizio Cardull från bandet Folkstone som här ställer upp och vikarierar med sina flöjter och andra folkliga instrument får dock ha efternamnet kvar. Detsamma gäller gästande Jon Oliva (Savatage, Jon Olivas Pain, Trans-Siberian Orchestra) som sjunger på “I am the monster” och “Forget-me-not”, samt Wintersuns Teemu Mantysaari som förser plattan med ett gitarrsolo. Elvenkings mix av ytterst melodiös folk- och power metal fungerar alldeles utmärkt den här gången och även om jag inte skulle beskriva musiken som jättespännande eller nyskapande, så lyckas bandet upprätthålla mitt intresse mer än väl via de tolv låtar som skivan innehåller. Det händer absolut mycket i musiken, så lyssningsupplevelsen känns varierad och klart underhållande. Det dippar lite på ett par ställen, men nästan alla skivor har mindre svackor, så det håller jag inte emot gruppen. Era kan mycket väl bli en av bandets mest hyllade skivor i framtiden och i så fall, med all rätt. Det känns som att man har hittat hem och det skulle förvåna mig mycket om man på nästa album släpper det här receptet helt.

Om Webbmaster

Kolla även

The Crazymen - Living Above The Cyclone Firestorm

The Crazymen – Living Above The Cyclone Firestorm

Motala-trion The Crazymen firar 20-årsjubileum som band i år. Det gör man genom att ge …