Pelios – Gourmet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Suvi Sounds, betyg: 7]

När Rasken i Vilhelm Mobergs roman gångade sig upp till dansbanan på lördag kväll för att nyttja lite hembränt, kicka det fett med en grann däka till den senaste slängpolskan och kanske mucka gräl med någon indelter dräng, bör musiken ha låtit något åt det här hållet. Finlandssvenska trion Pelios gör med sättningen fiol, femsträngad fiol och sång gammaldags nordisk folkmusik i lätt uppdaterad tappning. Och ja, det är faktiskt mer spännande än den beskrivningen kanske låter. På sina ställen uppfattar jag inslag av blues- och rockharmonier eller rytmer som nästan blir funkiga, trots att gruppen inte ens använder trummor. Eller just därför. Pelios skulle kunna ge en eller annan av de indiegrupper som dränker musiken i pukor i tron att det svänger mer, en lektion i att det är pauserna och synkoperingarna som skapar rytmen.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …