Lasse Franck – Lilla Svärje

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trött Text & Musik / DFR, betyg: 7]

Lasse Franck låter som Olle Ljungströms lillebror när han sjunger. Göteborgaren inleder Lilla Svärje med en skön rocklåt med samma namn, vars text säkert får en och annan nationalist att se rött. Om nu nationalister ser rött? Det kanske är fel färg? Även följande låt, “Sociala sammanhang” drivs av ett skönt sväng, den här gången av mer synthig karaktär, och en text som ger en känga till såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna och USA. Därefter lugnar Lasse Franck och musikanterna ner sig i “Målaren” och går på halvfart i “Nu börjar det roliga”. Samtidigt bjuder “Konstigt när du går” på sprucken krautrock och avslutande “Oj, förlåt” är en skruvad ballad med lätt lounge-känsla. Hur den här plattan kommer mottas av allmänheten kan man fundera över, men med en image som nördig förortsherre med bakåtkammat hår i ett grått 70-tal så torde Lasse Franck hitta sin publik och de, honom. Den här mannen är definitivt inte rädd för att säga sin mening och sticka ut, vilket alltid behövs fler av i lilla Svärje, men vad som drar ner omdömet en aning är att alltför många av de elva låtarna är lugna. Lasse Franck är nämligen som allra bäst när han pressar upp tempot och rockar loss. Men allt som allt är denna nyproggiga, humoristiska och samtidigt allvarliga skiva en positiv överraskning på dagens pophimmel. Håkan Svensson (Nationalteatern) har producerat det mångsidiga alstret och de svenska texterna är mycket annat än enbart politiska.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …