Frans Haraldsen – Innan Vi Dör, Hey, Hey, Hey

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Frans Harald / SME, betyg: 7]

Efter sitt utmärkta album Le Åt Det är Frans Haraldsen tillbaka med ett nytt, svenskspråkigt album. Den här gången låter musiken mer synthig, och inte mig emot. Soundet passar Haraldsens röst och ofta vemodiga melodier alldeles utmärkt. Första singeln “Snart ska andra” spelas på radio och andra singel från albumet är duetten “Ett enda hjärta” där norska sångerskan Unni Wilhelmsen sjunger tillsammans med Haraldsen. Sångaren börjar säkert bli van vid dylika framgångar, då hans förra platta hamnade på topplistan i flera veckor, och duetten han gjorde på den skivan, tillsammans med Sofia Karlsson, blev utmanare på Svensktoppen. Så Innan Vi Dör, Hey Hey Hey kan mycket väl bli plattan som brejkar Haraldsen för den stora, breda publiken. Det är han i så fall väl värd. Låtarna han gör här är tillräckligt enkla och chosefria för att många ska kunna ta dem till sig, samtidigt som Haraldsen inte tummat på den känsla av äkthet och ärlighet som också genomsyrade Le Åt Det. Skivan är tillägnad oss som alltför ofta har för vana att skjuta upp saker och ting som borde göras omgående och texterna kretsar kring temat döden i kontrast till nuet. Låter det deppigt och djupt? Inte nödvändigtvis. Du kan dansa, lyssna och ha kul till låtar på det här albumet, likväl som du kan sitta och grotta ner dig i vad Haraldsen sjunger om, men innehållet blir aldrig pompöst, pretentiöst eller skitviktigt. Däremot är det väl inte fel att ha en tanke med sin musik och lyrik? Jag gillar det faktum att cd:n har dessa dubbla kvaliteter.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …