Wednesday , December 6 2023

Sophie Rimheden – Haj

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, King Ink Förlag, betyg: 7]

Det är en aningen snårig skiva Sophie Rimheden har gjort den här gången. Den är experimentell, melodisk, full av stämningar och elektronik, men det hindrar inte Emma Essinger från att gästa med uttrycksfull saxofon. Bland de övriga inhopparna märks Bob Hunds sångare Thomas Öberg, Emil Jensen och Simon G från Far & Son. Texterna sjungs på skånska och liksom albumtiteln är på skånska, för nej, jag tror inte att den syftar på en människoätande fisk som det gjorts skräckfilmer om, så är hela upplägget fyllt av skånska ljud, skånsk atmosfär (om nu en sådan finns?) och till och med instrument, inköpta i Skåne. Lokalpatriotism? Möjligt, jag vet inte. Jag vet bara att Haj bitvis är en riktigt spännande skiva och att jag delvis inte får något grepp om den, men att den på det stora hela fascinerar mig samtidigt. Till skivan har Sophie gjort en bok som tyvärr inte medföljer och som således är omöjlig att kommentera eller presentera närmare, men även den ska handla om Skåne och innehålla foton, tankar och upplevelser från den musikaliska karriären. Haj är Sophie Rimhedens femte album, men på meritlistan står också att hon gjort musik till dansföreställningar, film och att hon håller kurser i datoriserad musikproduktion. Vidare har Sophie nominerats och vunnit prisutdelningar som Grammisgalan, P3 Guld och Manifestgalan, men viktigast av allt är ändå den fantasifulla och intressanta musik den här damen skapar. Så skit i priserna och döm med öronen. Oavsett vad du tycker så kan jag nämligen garantera en udda och speciell ljudupplevelse.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …