Tuesday , December 5 2023

VED – VED

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Adrian Recordings / Border Music, betyg: 5]

Jag är inget stort fan av instrumentalmusik, särskilt inte om den är repetitiv och enformig. Det gäller såväl house som jazz och electronica. Ofta reduceras bara instrumentalmusik till att bli en ljudkuliss som kanske väcker lite intresse i initialskedet men som sakta förvandlas till en tapet. Visserligen kanske den skapar en sorts stämning men är inget man lyssnar aktivt på.

VED från Malmö känns inledningsvis lite intressantare. Kvintetten mixar elektronik med instrument som bouzouki, orgel och klarinett och skapar en slags loungemusik som andas och har liv. Ja, det är instrumentalt och monotont men också dansvänligt och faktiskt med en hel del folkmusikkänsla. Man anar lite Balkaninfluenser nånstans där bakom alla rytmerna. Och till en början känns det riktigt intressant, men någonstans halvvägs in i skivan tappar jag intresset och även VED blir till en kuliss.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …