Wednesday , June 19 2024

Titans – For The Long Gone

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Inga Karlsson)

[album, Progress Productions / Border Music, betyg: 7]

Fredrik Mattsson , Jimmy Svensson och Dan von Hoyel levererar en tyngre och melodisk EBM/futurepop-hybrid med sena 90-tals vibbar. For The Long Gone är bandets första album. Ett lättälskat, melodiskt synthmörker med snygg sång av von Hoyel.

Jag är sedan tidigare förälskad i bandets låt “All Dried Out” som även figurerar på samlings CD:n Born Evolve Progress 3. Ett unikt stycke hård, mörkmelodisk EBM med orientaliska inslag i refrängen. Titelspåret “For The Long Gone” är ett taktfast paket med vackra pianoslingor och tjusigt formgivet vemod som påminner en del om äldre Covenant-låtar.

Det finns inte så mycket att “klaga” på med den här skivan. Soundet pulserar i sitt esse med isbrytningar ur Covenant och SITD. Ibland drar det mer åt EBM-hållet och ibland kommer det in luft från någon retrolucka där The Mobile Homes eller Camouflage partiklar flyger in. I slutändan blir dock soundet eget och mustigt tungmelodiskt med insprängda ljuddetaljer som lyser till.

“Breathing Ashes” är en låt som växer fram och till slut toppar skivan. Den har inte någon självklar melodiklimax utan snarare levererar en jämn, utdragen upplevelse av snyggt flow. Den har en personlighet utan att vara en hit som tex “All Dried Out” och det finns ett antal sådana låtar på skivan.

Måste till slut säga att “Apex Predator” är en låt jag gärna kunde levt utan (I jämförelse med det andra materialet). Musikskräddarkonsten lever dock ut rejält på For The Long Gone och jag väntar med spänning på mer från Titans.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …