Wednesday , December 6 2023

The Ballroom Band – Open Minds

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, BB Production/ DFR, betyg: 7]

Redan i titelspåret står saken klar: det svänger om The Ballroom Band. Gruppen som består av Martin Frontman (Anders F Rönnblom, The Charge etc.), Pelle Andersson (Totta Näslund, Stefan Sundström etc.), Jonas Lönngren (Tanya Stephens, Papa Dee, Anna Stadling etc.), Clas Lassbo (Miss Li, Ola Magnell, Lars Winnerbäck etc.) och Peter Hjerpe (Flood) gästas på Open Minds av bland andra Jesper Lindberg (pedal steel, gitarr och banjo), Anna Maria Espinosa (sång) och Edith Backlund (sång) med fler. Vad det handlar om rent musikaliskt är amerikansk rotmusik som främst country, bluegrass och folk, men också boogie, rock och bluesbaserat. De tolv låtarna bildar en smältdegel tillsammans och bandet själv har beskrivit stuket som “The Last Waltz på syra”. Jag förstår tanken, även om jag inte hör någon syra här. Istället är musiken rätt traditionsenlig och inte alls särskilt flummig eller psykedelisk. Vilket är helt okay. Har man bra låtar och duktiga musikanter som framför dem krävs inga droger. Country- och bluegrassfolket lär älska sånger som “The jester” med sitt sanslöst svängiga banjospel och “Every single flower”, där Espinosa står för den kvinnliga duettrösten, som får vilket hårdkokt honky tonkhjärta som helst att smälta. Steelen höjer känslan ytterligare och det gäller även på melankoliska “Mr Observer”. Tänk Emmylou Harris, tänk The Band, tänk Dylan och Merle Haggard, men med svensk accent, och ni fattar vad The Ballroom Band pysslar med. Det är lite ojämnt, men lika ofta underbart.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …