The New Division – Shadows

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Progress Productions / Border Music, betyg: 6]

Efter arton år i Uruguay återvände sångaren John Kunkel till USA och bildade The New Division. Namnet är förstås en hyllning till Joy Division och New Order. Det är den sistnämnda konstellationen amerikanerna låter som mest av dessa band, men visst går tankarna även till grupper som Yazoo, Orchestral Manoeuvres In The Dark och till och med Tears For Fears ibland. The New Division har existerat i cirka sju år, men det är först nu med Shadows som man albumdebuterar efter att ha släppt en ep tidigare, och fans av det syntiga och alternativa 80-talet lär känna sig hemma relativt omgående i Los Angeles-gängets musik. Det här låter nämligen som att de sista tjugo åren passerat bandets öron tämligen obemärkta. Förutom Kunkel själv så består sättningen av gitarristen Brock Woolsey och syntspelande Janzie och Mark Michaslki. Tillsammans väcker kvartetten liv i skuggorna från det förgångna med Shadows och skivans fjorton låtar. Det är snyggt och glittrigt, melodiskt och extremt retro, men också rätt ytligt som många av den tidens låtar var. Det lät oftare djupare än vad det var och The New Division håller fernissan skinande, men bryr sig inte så mycket om vad som ligger dolt under de glänsande golven. En trevlig cd har bandet fått till och visst finns här låtar som man inte kommer minnas någon längre tid, men när det lyckas är det utsökt.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …