Wednesday , July 24 2024

Pearl Fiction – Painted Wolf

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Bibbi Records / Sony, betyg: 5]

Med tanke på att Per Störby, som är enmansprojektet Pearl Fiction, leder New Tango Orquesta, att han är jazzpianist, multiinstrumentalist, gör film- och dansmusik och startade Zeigeist som gav ut ett album och en ep, så hade jag tydligen för höga förväntningar på Painted Wolf. Jag trodde nämligen att plattan skulle bli spännande, en riktigt fantasifull och gränslös tripp, genreöverskridande och musikaliskt modig. Men istället fick jag en tämligen osvängig, tämligen ytlig, väldigt vit Prince-och-80-talsretro-bagatell med statiska datortrummor. Visst är det snyggt gjort, väl förpackat, lite lagom glassigt och radiovänligt sådär, och nog är Pearl Fiction duktig på att sjunga i falsett. Men vill jag höra Prince så lyssnar jag på skivor med Prince. Några lika bra låtar som de bästa han har gjort finns ändå inte här. Störbys sambo Kitty Jutbring, samt Malin Dahlström från Niki & the Dove gästar med sång, liksom Stefan Storm från Sound Of Arrows. Det hjälper inte. Bäst är nämligen den raka electrodiscon i “Strangulated” där även sången skiljer sig markant från övriga spår. Kommer plattan att sälja? Tveklöst. Kommer några spår förvandlas till hits? Absolut. Kommer en massa människor gå loss på det här? Med största sannolikhet, ja. Det hela är snyggt och proffsigt. Jag hade bara hoppats på större egensinne, mer personlighet, större själ och hjärta, och framförallt på mindre karbonkopia av ett svunnet sekel. Nästa gång kanske…

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …