Sencelled – Sencelled

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rocket Songs Records / Sound Pollution, betyg: 4]

Den smörigt melodiska delen av 80-talshårdrocken har levt en tillbakadragen och nästan osynlig tillvaro under ett par decennier då hård, tung och mörk metal dominerat marknaden. På sistone har dock nya AOR-band krupit ur sina hålor och populariteten har ökat bland nostalgikerna. Sencelled är ett Stockholmsband inom denna begynnande retrovåg och sitt debutalbum har de fått producerat av Ricky B Delin som producerade likaledes svenska AOR-bandet Houston förra året. Sencelled är inte min grej. Plattan är översvämmad av stämsång, musiken är snarare lalligt schlagerglättig än hård och texterna säger ungefär lika mycket som schlagertexter brukar göra. Detta är en sorts dansbandsmusik för hårdrockare som inte vill att hårdrock ska vara rebellisk eller tuff på riktigt, helt enkelt. Den låt som mest målar upp vad det handlar om är egentligen “Tommy & Gina” (två figurer som återanvänts från Bon Jovis “Livin´ on a prayer”) med sin nostalgiska lyrik om bortglömd hårspray. Efter framgångarna sleazebanden har haft är det kanske inte konstigt att även AOR-liket har grävts upp, dammats av och påklätts samma kostym av polerad yta och radiovänlig inställsamhet som den var iklädd under storhetstiden. AOR har alltid varit en lika välproducerad som välspelad och välkammad genre. Det är den i Sencelleds fall också. Det är dock inget hållbart köpargument.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …