Thursday , June 20 2024

Anna Ihlis – Long Before My Hair Got Black

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Peace & Love Artists, betyg: 7]

Talangfulla Anna Ihlis följer upp 2010:s lyckade I Stay Awake… Good Morning med Long Before My Hair Got Black. När titelspåret ljuder kan jag inte göra annat än att spontanjubla inombords, så fin är den med sina Asieninfluerade verser och vemodigt, vackra refräng där Ihlis träffar rakt i hjärtat med sångmelodin. Annars är den här plattan, liksom förra, en aning ojämn men med klart hög lägstanivå. Här finns avskalade pianolåtar som “3 days”, orkestrerade saker som “Marion”, glatt, vackert med blås i “The door” och mer otyglade stycken som i “There will be anger”. Anna Ihlis varierar sig högst märkbart vilket är positivt, och hon glömmer väldigt sällan att förgylla sina låtar med snygga melodier och ofta intressanta och lätt fantasifulla texter. Men det är ju ingen science fictionlyrik det handlar om, utan mer lättrelaterade saker än så. Ihlis själv jämför dem med hur anteckningar skulle kunna vara, om hon skrev dagbok. För oss vanliga dödliga är det således bara att tolka orden fritt, och sådana texter är ofta de som lever längst. Åtminstone i min värld. Känslomässigt hänger mycket på närheten och nakenheten Ihlis röst förmedlar. Hon är en duktig sångerska, men uttrycket känns aldrig frostigt teknisk, och bandet som består av Björn Sima, Joakim Simonsson, Mattias Fjellström och Klas Gullbrand förstärker den jordnära atmosfären. Anna Ihlis har gjort det igen, och vi som älskade förra plattan har ännu en kärlek att ty oss till.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …