Friday , December 1 2023

OK Star Orchestra – The Beat and the Melody

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rootsy / ADA Warner, betyg: 8]

OK Star Orchestra var tidigare en trio. Nu har de förvandlats till en sextett. Nya medlemmar är Lina Langendorf på sax, Hassan Bah som också lirar percussion i Kebnekajse lirar nu kongoma i orkestern och Thomas Dawidowski hanterar basen. Även The Beat and the Melody är inspelad i Studio Cobra med hjälp av Christian Gabel som på de tidigare skivorna, och givetvis svänger det gott om stjärnorkestern den här gången också, men samtidigt med något mjukare rörelser än förr. Soundet har av naturliga skäl förändrats och blivit större. Inspirationen kommer den här gången från så skilda håll som Peru, Japan, Etiopien och södra USA. Dessutom förekommer för första gången sång på en OK Star Orchestra-skiva. Det är Hassan som sjunger på skönt gungiga “N´wama ikhon ma”. Tre covers har man tolkat också. Det är 60-talshiten “Sukiyaki” i en drömsk version, “Sonido amazonico” och “That Lucky Old sSn”. Men merparten av spåren har den kreative Tommy Galento komponerat själv. Vad som är bäst här är omöjligt att säga, men “The Fonky Swede” låter som soundtracket till en blaxploitationfilm från 1970 och är ohyggligt cool och svängig. Något för Tarantino att ha med i nästa film kanske? Inledande “Baron Delay” är också läcker med sin temposkiftning, och börjar inte höfterna vagga rytmiskt till “Drop Happy” så är du död. Det här är tredje plattan OK Star Orchestra har gjort och den tredje betygsåttan jag delar ut till dem: klass!

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …