Air reser till månen

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Hans-Olof Svensson)

År 1902 gjorde den franske filmskaparen Georges Méliès den kanske första science fiction-filmen, den 16 minuter långa Le voyage dans la Lune, om en resa till månen. Länge troddes den handmålade färgversionen ha gått förlorad, men 1993 upptäcktes en ömtålig kopia av Filmoteca de Catalunya. Vid Cannes-festivalen i maj 2011 hade en restaurerad version av färgfilmen premiär, med ett nyskrivet soundtrack av franska Air.

Nu följer Air upp 2009 års album Love 2 med en expanderad version av soundtracket till Méliès film. Medverkar gör bland andra Au Revoir Simone och Victoria Legrand (Beach House). En begränsad upplaga kommer att innehålla en dvd med den restaurerade versionen av filmen med Airs soundtrack.

Le voyage dans la Lune ges ut i februari 2012.Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …