Cryo – Beyond

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Inga Karlsson)

[album, Progress Productions / Border, betyg: 9]

Cryo aka Martin Rudefelt närmar sig det suggestiva nu mer än någonsin. Benstommen i nya mini cd:n Beyond har en legering av emotionella melodier, EBM-estetik och kallt, mystiskt retromörker. Tre solklara dansgolvshits presterats på Beyond: “Zero G”, Nitzer Ebb klingande “Event Horizon” och “Singularity” (Future Population mix). Makalösa individer med egna personligheter. Öppningsspåret “First Light” spelar dock i en klass för sig.

Cryos sound har en gammal och en ung själ på samma gång och det berör hårt som mjukt med sin ton. Och inte för att man behöver, men om man vill kan man också sniffa sig till partiklar av Jean Michel Jarre eller Vangelis. De är en omedveten kryddning av Cryo och ett av många element som samspelar i hans oöverträffade ljudbild. Lyssnar man på texterna uppenbaras också funderingarna kring det oförklarliga som vetenskapen inte kan ge svar på eller de mänskliga rädslor och emotioner vinklade med en kosmisk twist.

På skivan finner man också helt experimentella förbindelser. “Escape Velocity” är som om ett aggressivt Kraftwerk har smugit sig in och börjat headbanga och den över nio minuter långa ljudväven “Beyond” (miserére mei) kan kanske avspegla färden in i en annan dimension än den vi känner till.

“Beyond” är en praktfull mini cd som orienterar sig i allt från perfekta dansgolvshits till experimentonanier med känslomässig anknytning. Ännu en ärlig och suverän prestation från Martin Rudefelt .

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …