Aérea Negrot – Arabxilla

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Bpitch Control, betyg: 8]

Det har dykt upp en del riktigt spännande kvinnliga artister på senare tid, såsom Barbara Panther, Agnes Mercedes och Planningtorock. Nu kommer ännu en, nämligen Aérea Negrot. Hon har skapat ett vågat album vars innehåll påminner om en hybrid av Grace Jones, Laurie Anderson, Nina Hagen och Negrots högst egna, personliga, lekfulla och experimentella stilblandning. Jag förstår om Arabxilla kommer att avfärdas som ojämn av en del, men hellre ojämn och spännande än jämn och trist. Och trist är något som den här plattan aldrig blir, åtminstone inte i många sekunder. Negrot har skrivit samtliga fjorton spår själv, producerat albumet tillsammans med Tobias Freund i Berlin, där hon nu mer bor, trots att hon är född i Venezuela och passerat via Caracas, Porto, södra Holland och London på vägen dit. Negrot har dansat och sjungit med Hercules & Love Affair, har gett ut några ep:n, hon är uppväxt i en familj av dansare och varit omgiven av operasång. Själv sjöng hon i kör innan hon upptäckte klubbmusiken som hon nu så mångsidigt, elegant och konstnärligt gör avantgardepop av. Texterna framförs både på engelska, tyska och spanska, rösten förändras konstant och förvandlas till röster, musiken är framförallt elektronisk och låtarna… ja, de är udda, närmast excentriska, men samtidigt rytmiska och melodiösa, vilket gör att Arabxilla inte direkt är svår att ta till sig. Samtidigt är inte låtarna lättuggade heller. Vill du ha en popplatta som räcker länge så upptäck Arabxilla. Man hör nya saker hela tiden och tröttnar inte på den.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …