Friday , December 1 2023

Project Pitchfork – Quantum Mechanics

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol / Sound Pollution, betyg: 8]

Project Pitchfork har inte sovit ut sedan återföreningen. Förra året gav de ut Continuum Ride och innan den plattan ens hunnit kallna dyker Quantum Mechanics upp. Det hade kanske inte varit så märkvärdigt om plattorna varit halvdana eller dåliga, men tvärtom håller bägge två extremt hög kvalitet. Att kalla dem för mindre än lyckade vore mig främmande. Det måste helt enkelt vara så att tyskarna befinner sig i en härligt kreativ uppförsbacke just nu. Peter Spilles har skrivit skivans tio melodiösa låtar, vars texter finns i cd-häftet som medföljer det robusta konvolutet. Vad jag möjligtvis kan se som nackdel med innehållet på Quantum Mechanics är att låtarna är lite väl lättuggade och omedelbara. Kanske skulle man inte ha oljat maskineriet fullt så mycket, då det finns risk att man tröttnar fortare på denna cd än på förra. Å andra sidan, om det ger kommersiell fart åt ett band och en genre (darkwave) som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den vanligtvis får, så är ju det bra. Trion har dock inte gjort avkall på sin stil för att uppnå ekonomiska framgångar. Svänget dominerar och det öppnar man med redan i “Freeze in silence”, i “Lament” piskar man vidare med distinkta rytmer och “Run for cover” är en hård upptempolåt, som avsedd för dansgolv och knutna nävar i luften framför scenkanten. Lugnare spår som “The queen of time and space” (som borde kunna bli en hit) och närmast synthpopiga “Radical business” finns också. Project Pitchfork har skapat ännu en varierad och högkvalitativ synthorgie som bör ha förmåga att dra till sig nyfikna öron från såväl grottor som finrum.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …