Mandorla – Based Upon An Idea By Mandorla

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Kite Recordings / Playground Music, betyg: 8]

Vad är det för idé Mandorla baserat sitt nya dubbelalbum på? Kanske att placera så många poplåtar som det bara är möjligt på ett dubbelalbum. Man har nämligen fått plats med hela 35 spår, så Based Upon An Idea By Mandorla är en mastig anrättning att ta sig an. Men det är också ett nöje för oss som uppskattar 60-tals influerad popmusik med fina melodier och stämsång. Skivorna är uppdelade i “Black side” och “White side” och sångtexterna finns i cd-häftet. Redan 2005 debuterade Andreas Nyberg och Martin Bärjed med albumet Nattfjärils Tal Till Solen och sedan lirade man live, bland annat som förband till The Soundtrack Of Our Lives (där Bärjeds brorsa medverkar). Rätt passande, med tanke på att Mandorla också påminner om en massa klassiska popband. Här får de en skämtsam känga med “The Synthtrack of our lives”. Några namn som annars ploppar upp i huvudet när man lyssnar på Mandorla är Beach Boys, Simon & Garfunkel, Love och Beatles, men den svarta sidan avslutas till exempel med en boogie, så lite av varje kan hända när Mandorla är på humör för det. Framförallt den vita sidan innehåller en hel del experimentella märkligheter som faller utanför ramen för 60-talspopen. På Based Upon An Idea By Mandorla sjunger man på engelska i motsats till på debutalbumet och vill du skaffa dig en övergripande bild av albumet har du många lyssningar att ta dig igenom. Detta är nämligen motsvarigheten till litteraturens så kallade “tegelsten”. Men oj, vad värt det är att sätta sig in i plattan.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …