Wednesday , June 12 2024

FM Belfast – Don´t Want To Sleep

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Morr Music / Cosmos Music Group, betyg: 6]

FM Belfast kommer från Island, trots att bandnamnet kan lura en att tro annat. De spelar elektronisk tuggummipop egentligen, ofta med en nostalgisk vinkning åt det gamla flärdfulla 80-talet. Musiken är glättig, ytlig, ljus, lättuggad som barnmat, humoristisk och många gånger riktigt charmig. Andra gånger, då det inte riktigt lyckas hela vägen, rycker man mest på axlarna åt låtarna eller irriterar sig på dem. Don´t Want To Sleep är bandets andra fullängdare och vi bjuds på ett barnkalas med färggranna tårtor, kritor och ballonger där även de vuxna kan ha roligt. Om man har barnasinnet kvar vill säga, och inte kräver gråmulen seriositet och “djupt innehåll” så fort man sätter på en platta och skruvar upp volymen. Själv kan jag plocka av mig vuxenkostymen och hänge mig åt pastellfärgade glaskulor som “American”, “Believe”, “Mondays” och “I don´t want to go to sleep either” med simpel och oförställd glädje. Och på tal om det: Lill Lindfors sjöng i en schlager att “musik ska byggas utav glädje” och det är kanske inte alltid nödvändigt, men i fallet FM Belfast känns det som att det är exakt vad bandet gör. Även i fortsättningen kommer det vara Björk, Sugarcubes, Gus Gus och Sigur Ros som nämns först när isländsk populärmusik kommer på tal. FM Belfast lär inte ändra på den saken, men kanske har bandet i alla fall visat att allting från hemlandet inte bara är konstnärligt och djuplodande. Man kan faktiskt bara ha kul på Island också.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …