Wednesday , July 24 2024

Lina Nyberg – Palaver

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Moserobie Records / Plu, betyg: 9]

Konvolutbilderna på Lina Nyberg skickar associationerna till en era någonstans mellan 40-talet och det tidiga 60-talet. Det gör däremot inte musiken. Det här är varken retropop eller gammal, traditionell storbandsjazz, som man skulle kunna tro efter att ha studerat omslaget. Kollar man sedan i synonymlexikonet efter Palaver så betyder det dispyt, bråkig diskussion, överläggning, samtal, redogörelse med mer. Läser man sedan på om Nyberg lär man sig att hon är jazz- och improvisationssångerska, att hon sjungit mycket utomlands och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. Hon blev tilldelad Jazzkatten som årets musiker tidigare i år och hennes egen musik beskrivs som influerad av brasiliansk tropicalia, europeisk friform, impressionistisk konstmusik, American songbook och klassisk jazz. Låtarna på Palaver handlar om människor som betytt mycket för Nyberg och sångerskans karriär inleddes ursprungligen tillsammans med Esbjörn Svensson. Hela 13 plattor har artisten gett ut sedan dess och 2008 firade hon 20-årsjubileum som artist. Palaver innehåller en imponerande mix av originella, högkvalitativa låtar, och inte någon musik man hör var- eller närsomhelst. Även Nybergs sångröst och engelska texter är egensinniga. Även om många får spelet av friformsattacken i “Federico Garcia” tycker jag inte att ni ska låta er skrämmas av det. Merparten av låtarna här är nämligen melodiska, udda och egensinniga, men inte kaotiska eller jobbiga. Däremot är de varierade, förtjusande och väldigt speciella.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …