Thursday , July 25 2024

Elias Krantz – Night Ice

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Country & Eastern / Naxos, betyg: 8]

Krautlegenderna Neus ande vilar över merparten av Night Ice, men blir aldrig lika tydligt närvarande som i inledande “Sun and country”. Samtidigt är Elias Krantz platta ingen karbonkopia av någon annan artists eller bands musik. De nio instrumentala låtar han valt ut för att skapa helheten Night Ice är fulla av variation, samtidigt som de håller en väldigt jämn kvalitet. Det hela är vackert, medryckande, svängigt, intressant och väldigt långt ifrån någon musikermusik där ekvilibristiska prestationer prövas mot varandra. Musikerna som spelar ihop med Krantz är duktiga, inget snack om den saken, men det är låtarna man prioriterat och inte någons ego. Några av de som bidrar här är trummisen Christopher Cantillo, organisten Per Nyström (The Concretes), violinisten Jonas Lindgren (Fläskkvartetten), Sigge Krantz (Bitter Funeral Beer Band, Don Cherry) och senegalesiska Solo Cissokho på sin kora. Elias Krantz har dock gjort det mesta själv, inklusive att spela, skriva låtarna och producera albumet. Musikaliskt är detta en brygd bestående av allsköns genres och inte ett rent krautalbum som man kanske kan tro, men viktigast med alltihop är hur bra det är. Bortsett från att jag tappar lite koncentration mot slutet, då jag finner ett par låtar aningen svagare, är detta en cd jag kan sätta på repris och bara låta gå. Den hittade sin väg till hjärtat redan vid första lyssningen och har sedan dess vuxit sig allt starkare, vackrare och alltmer oumbärlig.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …