Diagrams – Diagrams

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Full Time Hobby / Border Music, betyg: 6]

Det psykedeliska konvolutet ger en hint om Londonbaserade Diagrams musikaliska inriktning, men någon retro hippiepop är det inte som bjuds, även om här finns tendenser som mår förpassa tankarna åt det hållet. Däremot är det en rätt spräcklig samling sånger om fem som fått plats på ep:n. Melodiskt inledande “Night all night” är hyggligt rak och förmedlar en trygg värme, “Antelope” är svängigare, kortare, men hinner ändå bli mer intressant än föregångaren med sin funkiga rytm, märkliga kör och blås. Tredje spåret har man enkelt kallat “Hill” och även här ljuder en trombon, rytmen är knixigare och hela intrycket låten förmedlar är att Diagrams (som är Tunng-grundaren Sam Genders soloprojekt) inte nöjer sig med att skapa konventionell popmusik med verser, refränger och något enstaka solo i mitten. Så lätt ska vi inte undkomma. Genders vill mer, men kompositionerna drar åt olika håll. Det är dock ingen svårlyssnad musik som exponeras. “Woking” är till exempel en mjuk, småsvängig sak med konstiga, knarriga ljud och avslutande “Icebreakers” låter som rena folkpopen med akustisk gitarr, cello och rak takt. När man uppfattar “Icebreakers” som slut fortsätter den med ljudet av en isbrytare till havs någonstans, som pressar sig genom söndrade isflak. Diagrams har kanske inte hittat hem riktigt än, men ep:n ger spännande löften om framtiden. Trots skivans vingligt drömska väg är den absolut värd en ärlig chans.

Om Webbmaster

Kolla även

Gamma Vortex och TUKT intar Charles Dickens i Helsingborg  

Charles Dickens Bar & Scen i Helsingborg har på senare år gjort en storsatsning på …