Friday , August 19 2022

Lamb – 5

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Metropolitan Groove Merchants / Border Music import, betyg: 7]

Bä bä vita Lamb, har du någon ull? Ja, ja, kära barn, jag har säcken full. Den här gången har Lamb packat ner elva låtar, mestadels väldigt lyckade sådana, även om de allra högsta topparna från flydda tider inte närvarar. Uppehållet mellan Lou Rhodes och Andy Barlow varade i över sex år då artisterna ägnade sig åt soloutflykter och andra konstellationer istället. De flesta tvivlade nog på en vidare framtid för Lamb. Under 2009 gjorde man dock festivalspelningar. Ett och ett halvt år senare hade 33 gig avverkats. Innan återföreningen skapade Lamb fyra album på åtta år tillsammans. Det femte är ingen besvikelse heller och igenkännelsefaktorerna finns här: det vackra, det lågmälda, det bombastiska, det viskande, det rytmiska, det svävande, det elektroniska, det drömska, det knastriga och det programmerade. 5 avslutas med den smäktande låten “Back to beginning” där Rhodes sjunger duett med Damien Rice, om vi bortser från den “hemliga” och instrumentala, tolfte låten, vars varma stråkar och försiktiga piano definitivt avslutar albumet. De verkliga höjdpunkterna kommer dock tidigare, och är betitlade “Butterfly effect”, dramatiska “Wise enough”, “She walks” och ljuvliga “Last night the sky”. Bäst passar atmosfären i 5 till regniga sommardagar eller mörka höstkvällar, som jag ser det, och bör då avnjutas i stillhet med levande ljus och gärna ett glas vin eller en kopp te. Hoppas nu bara Rhodes och Barlow fortsätter hålla sams och producera.

Om Webbmaster

Kolla även

The Crazymen - Living Above The Cyclone Firestorm

The Crazymen – Living Above The Cyclone Firestorm

Motala-trion The Crazymen firar 20-årsjubileum som band i år. Det gör man genom att ge …