Dave Stewart – The Blackbird Diaries

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Surfcity / Playground, betyg: 5]

Det var femton år sedan Dave Stewart gjorde en soloplatta sist, men jag betvivlar att särskilt många gått omkring och längtat ihjäl sig sedan dess. Som ena halvan av Eurythmics på 80-talet gjorde sig Stewart ett namn och blev tillsammans med Annie Lennox superstjärnor, fullt berättigat, med tanke på alla bra plattor och låtar som de fick ur sig. Men Stewarts soloalbum som kom efter splittringen var däremot inte de mest minnesvärda i pophistorien. En stor anledning till det är sångarens röst som är anonym och saknar pondus. Tänker man sig hur bra svängiga saker som “Beast called fame” och “The gypsy girl and me” kunnat bli med en annan sångare blir man nästan irriterad. Däremot tycker jag att Stewart sjunger lugna låtar som “One way ticket to the moon” och “The well” riktigt bra. Höjdpunkterna här är dock Martina McBride-duetten “All messed up” och Stevie Nicks-duetten “Cheaper than free”. Två fina countryballader som tydligt visar hur Stewarts kompositioner kommer till sin rätt med bra vokalissor vid miken. Musikaliskt och som låtskrivare brukar nämligen den gode britten hålla en viss klass och det gäller på Nashville-inspelade The Blackbird Diaries också, även om låtar som “Stevie baby”, “Bulletproof vest” och “Worth the waiting for” kunde ha strukits helt. I höst får vi se om Super Heavy, en grupp där Mick Jagger och Joss Stone också ingår, blir mer spännande än så här. Ett hett tips är i alla fall att den sångmässigt kommer utklassa denna cd.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …