Maria Rylander – Facing South

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, MaRy Music / Plugged Music, betyg: 6]

Albumdebuterande Maria Rylander från Öland är tveklöst en talangfull jazzsångerska. Hon
inte bara sjunger, utan har även skrivit samtlig musik och lyrik till Facing South. Bland de internationella musikerna märks pianisten Simon Westman, basisten Yasuhito Mori (som Rylander turnerat tillsammans med i Japan) och trummisen Sebastiaan Kaptein lite extra. Men här finns även cello och gitarr som medverkar till ljudbilden. Det här är ingen stökig och brötig friformsjazz eller experimentell be bop. Rylander håller sig till softare och mer lättlyssnade låtar, vilket inte bör avskräcka någon, då musicerandet är hur fint som helst. Problemet med Facing South är att Rylander har varit lite för givmild med sin musik. Speltiden är för lång för plattans bästa och mot slutet upplever jag en viss svårighet att koncentrera mig. Lyssnandet blir mindre passionerat. Kanske beror det på mig, men troligare är att de elva låtarna inte riktigt håller samma standard hela vägen. Merparten är dock fina stycken, ibland väldigt lugna och stämningsfulla, ibland mer svängiga. Perfekt jazz för sommaren, hängmattan och badstranden eller var man nu kan tänka sig att njuta av sol, vind, vatten och fina melodier. Resten av året passar Facing South bäst i den melankoliska blå skymningen. När man är så här bra redan vid debuten finns det all anledning att ha höga förväntningar på kommande cd:n. Jag är hur säker som helst på att de kommer infrias.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …