Galento – I Urskogen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dreamboat Music / ADA Warner, betyg: 7]

Tommy “Galento” Nilsson är en man med många järn i elden. Han har haft, och har fortfarande i vissa fall, mer än ett finger med i spelet i grupperna Eve And The Last
Waltz, Oh Lucky Star och OK Star Orchestra. På sistone har han också skrivit musiken till dokumentären “Plötsligt igen” som är uppföljaren till kritikerrosade “Plötsligt i Vinslöv”.

Mellan 2007 och 2010 har han arbetat med cd nummer fem i Galento-serien, nämligen den lika utsökta som nyutkomna I Urskogen. Detta är första Galento-plattan där det förekommer sång. Det gör det i tre av de sexton låtarna: “Vatten till vin”, “Någonstans i det blå” och “En båt varje natt”. Sin vana trogen finns det även här inslag av talade röster och det känns som att hela albumet är uppdelat i tre delar: de första helt instrumentala spåren, de med sång och den med repliker. Efter pratlåten återupptar Galento instrumentalmusiken och låter den dominera fram till avslutande, nästan femton minuter långa “Broderivägen del 1”. Skivan är nästan en timme lång, och ni som uppskattar den mångsidige musikerns tidigare album kommer garanterat att känna igen er. Detta trots att Galento utvecklar sin musik för varje platta han ger ut. I Urskogen påminner mest om förra albumet From The Sea. Det känns som en naturlig utveckling. Hade cd:n varit helt instrumental hade den varit ännu bättre, men Galento är Galento och då får man räkna med allehanda egenheter och märkliga infall.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …