Austra – Feel It Break

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Domino / Playground, betyg: 6]

Med titlar som “Darken Her Horse”, “The Choke” och “Shoot the Water” slår kanadensiska Austra an den anspråksfulla ton som präglar hela trions debutalbum Feel It Break. Musiken är egentligen ganska enkel och lättsmält new wave och syntpop, inte så långt från Vince Clarkes åttiotal, men möjligtvis med något tyngre basgångar. Gruppen har en väldigt stark känsla för popmelodier, även om ordet “pop” knappast är det första jag skulle förknippa med den här skivan.

Men det som avgör hur man förhåller sig till Austra är nog ändå sångerskan Katie Stelmanis. Hennes sakrala, överspända darr på stämman låter som att hon befinner sig i en enorm katedral och har gett sig fan på att hon ska kunna spräcka mosaikfönstren enbart med röstkraft. Jag blir tyvärr tvungen att svära i kyrkan genom att medge att jag inte orkar med hennes sång över ett helt album. Samtidigt inser jag att det antagligen är just det som jag uppfattar som irriterande hos Austra som lockar andra mest.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …