Depeche Mode – Remixes 2: 81-11

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Mute / EMI, betyg: 6]

När Depeche Mode nu för andra gången samlar nybeställda mixar och gamla tolvtumsklassiker får vi, som väntat, en ganska splittrad och frustrerande produkt. Det blir tvära kast mellan framgrävda guldkorn som “Fly on the Windscreen (Death mix)” och nya, anonyma dj-mixar av nästan lika anonyma spår ur gruppens senare produktion.

Namnen Vince Clarke och Alan Wilder är förstås säljande, men deras musikaliska bidrag lever inte upp till förväntningarna. Erasurebossen gör en totalt poänglös mix av “Behind the Wheel” med möjligtvis en svag pust av dubstep. Det är bra, Vince, vi fattar att du hänger med. Just “Behind the Wheel” hade nog funkat med ett analogt sequencerkomp av den typ som åtminstone undertecknad, kanske en smula fördomsfullt, väntar mig av Vince Clarke, men den fick vi alltså inte. Alan Wilder, å sin sida, ger “In Chains” en förutsägbart “filmisk” Recoil-makeover med ett dramatiskt (nåja) brummande intro som känns evighetslångt för oss vanliga dödliga.

Då finns det annat som är betydligt mer musikaliskt spännande, eller i vart fall underhållande. Dan the Automator inser att man inte behöver reparera det som det inte är något fel på, och plockar många poäng bara genom att inte ta i för hårt. Hans funkiga mix av den skandalöst förbisedda “Only When I Lose Myself” undviker att gå i dj-fällan att snitta bort så mycket som möjligt av originalinspelningen tills man sitter med ett generiskt maskinbeat med två samplade ord ur refrängen ovanpå.

“Leave in Silence” är förstås som gjord för Claro Intelectos minimala techno. Röyksopps mix av “Puppets” ger lite humor bland alla anspråksfulla omarbetningar. Framför allt SixToes, som gjort flera uppfriskande nyinspelningar av Depeche Mode-låtar med stråkar och andra akustiska instrument, hade förtjänat ett större utrymme. Här representeras de tyvärr bara av en version av “Peace”.

Men det blir en fråga om att plocka russin ur en ganska torr kaka. Därför rekommenderar jag att du laddar ner det som just du själv vill ha, givetvis lagligt från iTunes, och sätter ihop din egen playlist.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …