Early Me – Early Me

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Smockadoll Förlag, betyg: 6]

Inte sällan påminner pianisten och sångaren Thomas Jönssons röst om John Cales och inte heller musiken är några mil ifrån låtarna den forne Velvet Underground-medlemmen skriver och framför på sina soloplattor. Om detta är ett medvetet drag från Skånegruppen Early Me betvivlar jag, men som konsumentupplysning kan det vara intressant att veta. Early Me har existerat i sin nuvarande form i cirka ett år och den självbetitlade ep:n innehåller fem låtar, samtliga med engelska texter, och några skrivna för så länge sedan som fem år. Gruppens övriga medlemmar är Malin Nygren (flöjt och sång), Johan Sundewall (trummor och sång), Johannes Nästesjö (bas) och Stefan Pöntinen (violin). Första gången jag lyssnade till Early Me satte inte plattan några djupare spår, men detta är en växare som vinner i längden. Speciellt “Badly translated autobiography” framstår som ett smärre mästerverk efter några genomspelningar och flertalet övriga spår, är om inte annat, alldeles utmärkt sällskap en regnig majeftermiddag som denna. Det har väl någonting med musikens aningen tungsinta atmosfär och melodier att göra, kan jag tänka. Soundet är varmt och känns nära, Tom
Waits melodisinne – innan han gick och blev experimentell – tittar upp i “Sunday rain” och texterna känns närmast socialrealistiska. Det blir intressant att se hur Early Me lyckas fylla en fullängdare framöver. Ep:n lovar gott för framtiden i vilket fall som helst.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …