Daniel Östersjö – Landet Har Lossnat

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Inifrån / DFR, betyg: 6]

Texterna är på svenska och musiken vispop med ett ofta luftigt och vemodigt jazzigt anslag. Landet Har Lossnat är Daniel Östersjös andra album och förutom Tomas Tranströmers dikt “Krön” och “Frusna följs vi åt” som skrivits tillsammans med Hugo Wester har Östersjö plitat ihop rubbet själv. Vi får femton låtar, alla med svensk lyrik, och på gästlistan står bland andra Peter Asplund och Tomas Andersson Wij. Någonting man för säkerhets skull tryckt på framsidan till konvolutet. Det hela framstår som väldigt svenskt, väldigt vitt och relativt tidlöst. Landet Har Lossnat kunde lika gärna ha getts ut på 70-talet som idag egentligen, om man bortser från det faktum att här inte finns några politiska texter. Om det är en bra eller dålig sak får var och en avgöra själv Här förekommer en del elektriska instrument ibland, men den genomgående känsla man får är att det är en akustisk platta Östersjö och de duktiga musikanterna skapat tillsammans. Lyriken är huvudsakligen relationsbaserad, utspelad i såväl natur- som stadsmiljö, och ofta känns den mer som dikter än sångtexter, vilket ger ett något högtravande intryck på gott och ont. Det här är knappast något för Melodifestivalen eller de svenska dansbanden, om man säger så. Daniel Östersjö strövar mot högre kulturella platåer, vilket ger ett både pretentiöst och ambitiöst intryck samtidigt. Har du problem med det så stå över, om inte har du en skön sommarplatta att njuta av nu när vi går mot varmare tider.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …