Torpedo – WE

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Assembly Line / Playground Music, betyg: 8]

Syntiga singeln “Waiting for the fall” piskade upp mitt intresse för Torpedo och deras kommande cd rätt ordentligt. Nu är fullängdaren här och den låter inte alls som den gjort i mina predestinerade tankar. Jag trodde att Torpedo skulle bjuda på ren syntpop, men så är inte fallet. Inledande “Dystopia” påminner till exempel om La Düsseldorfs mästerliga “Cha cha 2000” kombinerad med Neus krautrock, och de övriga spåren på WE kan tämligen enkelt delas upp i tre kategorier: electro, krautrock och alternativrock/pop, ungefär så som den kunde låta på 80-talet. Dessa genrer framförs antingen i sina renodlade former eller förenas till en helhet. Ett aningen splittrat intryck får man, men samtidigt känns cd:n mer variationsrik än vad den förmodligen hade gjort om bara en genre fått dominera. Det viktigaste är dock att låtarna är bra. På den punkten har Torpedo lyckats väl. De spår som inte sätter sig omgående gör det ofta efter några lyssningar, med rätt få undantag, och albumets dystra atmosfär känns tämligen tidlös. Låtarna har nämligen sitt ursprung i allsköns naturkatastrofer och bankkriser som inträffade i världen under 2010 och då sådana kommer och går, finns det nog anledning att återkomma till WE även om både tio och tjugo år (tyvärr). Torpedo består av Pontus Levahn, Andreas Hogby, Martin Karlsson, Erik Welén och Love Martinsen. WE är producerad av Christoffer Berg (Fever Ray, The Knife, Moby och Massive Attack). Tillsammans har man skapat ett fascinerande och melodiöst mörker med lång livslängd.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …