Thursday , July 25 2024

Elin Larsson Group – Let You In

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Playing With Music / Border Music, betyg: 8]

Med nio spår, samtliga över sex minuter i speltid och flera som närmar sig tio, ger hypade jazzgänget Elin Larsson Trio – eller ELG som de förkortar namnet – mycket musik för pengarna. Gruppen är inga traditionalister. Även om det är just jazzbiten som dominerar så finns här inslag av både pop, rock och nordisk folkmusik också. Det gör säkert Let You In lite lättare att ta till sig för den publik som inte helhjärtat tänder på, eller är vana vid att lyssna på, just jazz. För att uppskatta skivan krävs också att man inte har problem med instrumentalmusik eller är allergisk mot blås. Elin Larsson själv är nämligen tenor- och sopransaxofonist och Kristian Persson lirar trombon. Övriga medlemmar av gruppen är gitarristen Henrik Hallberg, basisten Niklas Wennström och trummisen Johan Käck. Gruppen fick sitt genombrott när de debuterade med albumet Live And Alive och Elin fick SR P2:s Jazzkatten-pris som årets nykomling. Av mig får ELG inga priser, dock ett välförtjänt högt betyg för smakfullhet och fingertoppskänsla, för fina låtar som får förbli låtar och vars melodier inte söndras trots lekfullhet och improvisationer, samt för – naturligtvis – utmärkt musicerande och en somrigt smittande atmosfär. Let You In är helt enkelt en till stora delar alldeles ljuvlig skapelse. Var du inte sugen på jazz innan så blir du det medan plattar spelas.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …