Wednesday , November 29 2023

Flaten / Kornstad / Christensen – Mitt Hjerte Altid Vanker 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Compunctio / Naxos Sweden AB, betyg: 8]

Fyra (“Death and the Flower”, “Dagen viger og gaar bort”, “Skulde jeg min Gud ei prise” och “For himmerigs land maa man kjempe”) av denna nya skivas sju låtar finner ni i studioversionerna på kontrabasisten Ingebrigt Håker Flaten och saxofonisten Håkon Kornstad utsökta förra album Elise, som kom 2008. Här är det dock så att musiken är inspelad live i Kulturkirken Jakob under Oslo jazzfestival i augusti 2009. De två nämnda musikanterna samarbetar här för första gången med jazztrumslagaren Jon Christensen. Det betyder improvisationer, förlängningar och förändringar, en lekfull skicklighet som hela tiden tillåts blomma ut, kyrkorummets varma akustik och en spännande resa för åhöraren. Musiken är helt instrumental och om jazz är din grej rekommenderas Mitt Hjerte Altid Vanker 1 varmt. Om du tidigare inte har intresserat dig för genren kan detta vara inkörsporten och om du liksom jag har hört och tycker om Elise sedan tidigare lär du köpa och uppskatta även denna platta. Låtarna här är baserade på psalmer Ingebrigt Håker Flatens farmor sjöng, men som lyssnare krävs absolut inga religiösa samband för att uppskatta vad som framförs. Känner man inte till psalmerna eller historien bakom så skulle man inte kunna gissa sig till den religiösa anknytningen över huvud taget. Det här är helt enkelt känslig, väl framförd och avvägd friformsjazz av tre utmärkta norska musikanter som töjer gränser och skapar upplevelser.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …