Electro For Japan – Elektronisk hjälpkaravan för jordbävningsoffer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tina Arwidson)

Jordbävningskatastrofen i Fukushima må ha klingat av i världspressens medvetande, men för de runt 127 000 människor som fortfarande bor i evakueringscenter samt alla andra drabbade är det en högst påtaglig verklighet. Detta, i kombination med positiva erfarenheter från “Electronic Aid to Haiti” 2010, fick den franske elektroniske pionjären Jean-Christophe van Thienen – frontman och grundare av Buzz – att dra igång ett musikaliskt hjälpprojekt i form av “Electro For Japan”. Pengarna går oavkortat till den lokala hjälporganisationen “Minakami Blue Monkey Rescue Fund”.

Den digitala samlingen inkluderar mestadels nya låtar av europeiska artister som Absolute Body Control, Anne Clark, Spectra Paris, No More, The Young Gods, Implant, David Caretta, Guerre Froide, People Theatre, med flera. Svenska band som deltar är Marina Siertis, Kaos, Radiant, Candide, Trakktor, Arachnophobias och Asfalt. Varje köpare donerar minst 5 euro.

– Jag har alltid varit fascinerad av Japan. Nu chockades jag av hur snabbt media förlorade intresset för Japan när de inte fick en massa snaskiga bilder av lik och folk som skrek i panik på gatorna, vilket man inte får i Japan där värdighet och återhållsamhet går före kravaller och plundringståg, börjar Jean-Christophe van Thienen, som till vardags undervisar på universitetet i Lille med en doktorstitel i litteratur från Sorbonne i bagaget.

Hellre DIY än pengar i sjön
Jean-Christophe började sin insats genom att sända 50 euro till franska Röda Korset, som därefter skulle sända pengarna till det japanska Röda Korset. Han insåg dock snabbt att merparten ändå skulle ätas upp av annonskampanjer och inte komma till nytta där de behövdes. Genom en vän fick han kontakt med amerikanen Carl Lyall, som efter katastrofen tog initiativet att tillsammans med en vän som driver ett hotell i Japan köpa in och köra ut filtar, vatten och mat med sin egen jeep – direkt till katastrofzonerna.

– Jag konstaterade snabbt att det är precis den sortens initiativ jag vill stödja! En Do-It-Yourself-insats, och inte något slags rättfärdiggörande kampanj som dirigeras från ett lyxhotell i Schweiz av höga chefer med tredelade kostymer och Rolex… Dessutom hade jag inte heller lust att stödja Läkare i Världen (Medecins du Monde).

Stor entusiasm från artisterna
Buzz är en viktig del av åttiotalets franska cold wave-scen och startades ursprungligen som ett soloprojekt av Jean-Christophe van Thienen 1983. 1989 lades Buzz på is för att sedan återuppstå 2006. Alla samarbetsprojekt under åren har givit Jean-Christophe en mängd kontakter inom den elektroniska undergroundscenen, något som kom väl till pass i hjälpprojektet.

– Anne Clark och Implant tackade ja med stor entusiasm, och sedan rullade det på med positiva svar. De enda avslagen kom ifrån Implant och Leæther Strip, vars förmenta indiebolag hindrade dem ifrån att medverka och uppträdde värre än ett majorbolag. Frontmannen i Implant, Len Lemeire, deltog istället genom remixen av Anne Clarks låt “Now”, och hjälpte till med merparten av mastringen, berättar Jean-Christophe. Resultatet av insatserna, som sammanställdes under ett par intensiva veckor, blev en gedigen elektronisk hjälpkaravan bestående av för närvarande 46 låtar; fler låtar och band tillkommer kontinuerligt. Och det som först grundades i en känsla av ilska förvandlades snart till en känsla av hopp, eller åtminstone en insikt om att det går att göra någonting utöver att passivt titta på tv, berättar Jean-Christophe.

– Minakami Blue Monkey Relief Fund är förvisso en oregistrerad organisation som grundades som ett direkt svar på tsunamins enorma förödelse, men å andra sidan, det är vi också [Cyberclash, som ger ut samlingen]. Genom att föra samman alla dessa små rännilar lämnar vi det pretentiösa “holier-than-thou goody-two-shoes”- skådespeleriet till Bono, sir Bob Geldof och Sting och drar våra egna vapen. Cyberclash är också ett DIY-projekt som organiserar små undergroundkonserter, och det är det slags etik vi gillar. Även om det vi gör bara är en droppe i havet, avslutar Jean-Christophe.

Länk till Electro For Japan (utgiven av Cyberclash): Electro For Japan>>

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …